Blog
Copii echipați pentru viitor. Despre cum învățăm la SOS Planet Afterschool
- 20 aprilie 2021
- Posted by: SosPlanetEditor
- Category: Noutăți SOS Planet
Spunem adesea despre noi că suntem mai mult decât un afterschool. Dincolo de susținerea pe care le-o oferim în efectuarea temelor, copiii au acces la un spațiu alternativ de învățare, unde – prin ateliere practice și creative – își dezvoltă autonomia, își exersează creativitatea, creează relații armonioase cu cei din jur și învață cu drag.
Și pentru că părinții sunt partenerii noștri, credem că este util să povestim pe larg despre spațiul pe care îl creăm la SOS Planet: care este modelul nostru de învățare, de la ce principii nu ne abatem și de ce dezvoltarea socio-emoțională stă la baza programei noastre de tip after-school.
Învățare cu blândețe și respect pentru copil
Învățarea în care credem și pe care o practicăm se bazează pe colaborare, blândețe și orientare către nevoile și interesele fiecărui copil. Ne asigurăm întotdeauna că menținem un echilibru între manifestarea individualității copilului și trasarea unor limite sănătoase.
Iată câteva dintre principiile care ne ajută în acest sens:
🎈 Nu folosim niciodată sistemul de recompensă-pedeapsă. În schimb, îi încurajăm pe copii să-și urmărească progresul, să se autoevalueze și să se raporteze doar la propria lor evoluție. În felul acesta, reducem presiunea, dăm deoparte concurența și propunem îmbunătățirea – prin exersare – a propriilor abilități.
🎈 Facem diferența între pedeapsă și consecință naturală. Copiii știu de la începutul programului ce urmează să se întâmple în anumite situații: discutăm despre principiile de interacțiune în comunitate, povestim împreună despre sensul anumitor reguli și felul în care ne ajută acestea.
🎈 Funcționăm pe bază de principii de interacțiune. Prioritatea noastră este să integrăm copiii într-o comunitate, să dăm prioritate relaționării și socializării acestora ca membri ai grupului. Ca atare, avem o serie de principii care ne ajută să relaționăm sănătos și armonios: Fiecare dintre noi contează / Suntem în siguranță / Respectăm timpul tuturor / Avem încredere unii de ceilalți / Avem grijă de comunitate.
🎈 Nimeni nu este lăsat în urmă. Cu toții avem ritmuri diferite și, uneori, avem nevoie de lucruri diferite. Ne raportăm la nevoile fiecărui copil, adaptând experiența de învățare, în așa fel încât nimeni să nu se simtă în afara grupului sau lăsat în spate.
🎈 Acționăm cu blândețe și răbdare. Întreaga relație cu copiii se bazează pe blândețe: de la felul în care sunt mediate conflictele până la felul în care gestionăm zi de zi comunicarea cu cei mici (mod de adresare, comunicare non-verbală, tonul vocii).
Experiențe practice și creative
Copiii învață cel mai bine atunci când experimentează, când sunt curioși si participă activ la procesul de învățare. De aceea, nu ne concentrăm doar pe realizarea temelor, ci pe o învățare cât mai aplicată.
Câteva dintre lucrurile pe care le facem:
🎈 Întregul nostru program de învățare se bazează pe atelierele practice și creative. Mizăm pe activități care să dezvolte resursele creatoare ale copiilor. Inventăm povești, desenăm, ne mișcăm, facem mișcare, învățăm despre univers și lumea înconjurătoare.
🎈 Încurajăm inițiativele copiilor de a ține ei înșiși ateliere. Înclinațiile naturale și pasiunile pe care le dezvoltă copiii sunt surse excelente de învățare și inspirație și pentru ceilalți. Fie că este vorba despre un atelier de balet, despre o prezentare de creații vestimentare sau despre o lecție de desen, le oferim copiilor spațiu și autonomie să le arate celorlalți pasiunile și interesele lor.
🎈 Punem accent pe experiențe care îi învață pe copii să devină autonomi. În timp, copiii deprind obiceiuri care le susțin autonomia, pregătindu-și singuri materialele de care au nevoie. Au din ce în ce mai puțină nevoie de asistență din partea adulților, iar asta este dovada faptului că integrează și se folosesc activ de experiențele practice acumulate.
Dezvoltarea socio-emoțională
Prin tot ceea ce facem, urmărim să le oferim copiilor un set de abilități esențiale pentru secolul în care trăim: inteligența emoțională și capacitatea de a relaționa în interiorul unui grup.
Câteva dintre lucrurile pe care le facem:
🎈 Copiii au spațiu și timp să pună cât mai multe întrebări. Îi încurajăm să își împărtășească unii altora experiențe, idei și gânduri, să se cunoască și să comunice liber.
🎈 Exersăm empatia și consolidăm relațiile sănătoase cu ceilalți. Îi ghidăm pe copii să recunoască, să pună în cuvinte și să integreze atât emoțiile pe care le simt, cât și emoțiile pe care le pot genera – prin acțiunile lor – celor din jur.
🎈 Interacționăm cât mai natural. Credem în învățarea peer-to-peer, în resursele personale și contribuția pe care o poate aduce fiecare membru al grupului, indiferent de vârsta pe care o are sau de apartenența socială. Suntem o comunitate deschisă, în care fiecare este important și valorizat.
Profesori-mentor și părinți-ghid
Metoda noastră educațională este facilitată de profesori-mentori, care îi orientează pe copii și de părinții copiilor, alături de care facem echipă zi de zi.
🎈 Profesorii-mentor. Ne bucurăm să aducem alături de noi colaboratori pe termen lung, care cred în echipă și în forța acesteia, care știu să fie parteneri de joacă pentru copii, dar și profesioniști conștienți de rolul lor de adulți și mentori. Căutăm mai puțin profesori în sensul clasic al cuvântului și mai degrabă adulți curioși, pregătiți să se așeze pe podea și să discute cu copiii de la înălțimea lor.
Avem în echipă acei oameni care pot să îi vadă pe copii în fiecare zi cu ochi proaspeți, să-i însoțească în procesul lor de învățare și să-i orienteze în relații sănătoase și armonioase.
🎈 Părinți-ghid. Facem echipă cu părinții și suntem sincer interesați de ce li se întâmplă, ce provocări au, cum putem gestiona împreună mai bine procesul copilului de învățare. În relația noastră cu ei, totul se întâmplă la vedere – și din aceeași dorință de transparență și grijă, ținem legătura în mod autentic.
Avem discuții periodice despre cum evoluează experiența copilului în programul nostru și despre contribuțiile valoroase pe care acesta le aduce în grup. Aducem vești cu bucurie în newslettere lunare, creăm resurse care să îi ajute pe părinți să continue organic procesul de educație acasă (de exemplu, venim cu recomandări de jocuri sau dezbatem subiectul furiei la copii și ce ascunde această emoție).
***
În cele din urmă, ne dorim să creăm un spațiu de învățare cât o lume întreagă 💫
Dacă vreți să povestim mai multe despre program sau dacă vreți să vedeți spațiul nostru offline, ne puteți scrie la afterschool@sos-planet.ro