Blog
Concentrarea atenției – ce trebuie să știe părinții pentru a-i ajuta pe cei mici
- 30 mai 2022
- Posted by: SOSPlanet Admin
- Category: Noutăți SOS Planet

Deficitul de atenție la copii nu trebuie considerat a fi o problemă majoră, datorită faptului că fiecare persoană trece prin acest lucru, adulții inclusiv. Este binecunoscut faptul că cei mici deprind mult mai ușor și mai repede diferite abilități atunci când sunt implicați și atrași în anumite activități, ceea ce înseamnă că vor fi atenți la indicații și vor face singuri conexiuni. Acest lucru se aplică atât la grădiniță sau la școală, cât și în timpul liber pe care îl au. Totuși, dacă ai impresia că prichindelul tău nu se poate concentra foarte bine, există câteva lucruri pe care le poți face!
Concentrarea atenției – ce trebuie să știi despre copilul tău
Concentrarea atenției este factorul de care depind productivitatea și eficiența unei persoane, dar nu numai. Ea pune în mișcare mai multe procese cognitive, așa cum este activitatea de învățare, memoria sau rezolvarea problemelor. Atunci când o persoană reușește să se concentreze și să își mențină atenția pe un anumit lucru, se activează cortexul prefrontal. El te ajută să îți menții focusul și transmite, la rândul lui, mesaje către alte arii cerebrale care îl susțin în realizarea unei activități.
Studiile arată că există două tipuri de atenție:
- atenție globală: ea funcționează un timp limitat, destul de scurt și te ajută să fii atent la ce este în jur, de la atmosferă, oameni, mediul înconjurător și până la emoțiile celorlalți. Astfel, o persoană poate să înțeleagă situația în care se află.
- atenție focalizată: ea apare atunci când reușești să te concentrezi asupra unui singur lucru pentru cât mai mult timp. De asemenea, are capacitatea de a elimina stimuli exteriori care te pot distrage. De exemplu, oamenii o folosesc atunci când vor să înțeleagă instrucțiuni, să lucreze, să citească și multe altele. Atenția focalizată poate să se dezvolte diferit de la un copil la altul, de aceea, părinții au impresia că cei mici nu se pot concentra.
Atât atenția globală, cât și cea focalizată trebuie să lucreze împreună. Ele ajută creierul să creeze conexiuni noi și să ducă sarcini la bun sfârșit. Astfel, părinții trebuie să știe cât își pot menține copiii atenția concentrată într-o activitate și cum să îi încurajeze să și-o dezvolte.
Specialiștii consideră că atenția la copii se dezvoltă în funcție de vârstă. Așadar, ea poate ține:
- între 30 de secunde și 2 minute la un an jumătate;
- între 30-60 de secunde și 2-3 minute la doi ani;
- între 2 minute și 10 minute la doi ani jumătate;
- între 3-8 minute și 15 minute la trei ani/trei ani jumătate;
- între 7-8 minute și 15 minute la patru ani;
- între 10-15 minute între cinci și 7 ani;
- 22-35 minute după opt ani;
Toate aceste intervale de timp sunt influențate de activitatea în sine a copilului. Concentrarea este mai mare, atunci când cel mic este încurajat de un adult.
Concentrarea atenției la copii – cum o poți îmbunătăți
Părinții trebuie să știe că cei mici au capacitatea de a-și concentra atenția mult mai bine atunci când se joacă și fac activități care implică o interacțiune pe placul lor. De aceea este indicat ca adulții să își facă timp de joacă împreună cu prichindeii lor.
Dacă vrei să îl ajuți pe cel mic să se concentreze, indiferent de activitatea practicată, asigură-te că elimi distragerile din jur, îi pui la dispoziție un spațiu neaglomerat și cât mai comod din punct de vedere vizual. De asemenea, pauzele între activități sunt necesare. Un lucru foarte important constă în laude din partea adulților. Nu uita să faceți împreună lucruri potrivite vârstei lui. Cele prea complicate îl vor plictisi rapid.
O altă soluție perfectă pentru cei mici este școala de vară, locul unde învață în timp ce se distrează. Nu îți face griji, poți apela și în timpul anului la programe de tip afterschool, ca cel mic să rămână angajat și conectat la activități educative. Acestea sunt locul perfect unde prichindeii se pot dezvolta armonios!
Așadar, atenția copiilor poate fi antrenată atunci când părinții și adulții din viața lor știu cum să îi ajute! Ia în considerare sfaturile de mai sus și încurajează-l pe cel mic să crească frumos!
Sursă foto: Shutterstock.com.