Recunoașterea culorilor oferă posibilitatea de a învăța și de a gestiona diferite activități
Pentru copii, acestă afirmație este foarte importantă pentru că recunoașterea culorilor le oferă posibilitatea de a învăța și de a gestiona diferite activități. Folosind culorile, copiii recunosc obiecte și ființe, le pot descrie și pot astfel comunica. Pot să picteze, să coloreze și să își exprime emoțiile. Pot să recunoască eventuale pericole sau să traverseze atunci când semaforul indică culoarea roșie. Pentru copii însă, culorile pot să joace un rol important în dezvoltare pentru că le pot influența starea de spirit sau chiar somnul.
Culorile sunt importante inclusiv pentru modul în care este amenajat spațiul copiilor. Studii științifice au arătat faptul că elevi cu dificultăți de învățare și cu ADHD experimentează deseori o percepție distorsionată a culorilor și au reacții comportamentale și emoționale legate de anumite culori. De aceea, clădirile în care sunt oferite servicii destinate acestor copii necesită o amenajare care să creeze un atmosferă de calm și relaxare. Un exemplu este cel al Universității din Alberta care a studiat comportamentul a 14 copii cu vârste de 8 ani care aveau handicap sever și tulburări de comportament pentru care au oferit inițial un mediu interior cu lumini puternice, zugrăvit în galben, cu rafturi albe și cu covoare de un portocaliu intens iar apoi l-au schimbat într-unul iluminat fluorescent cu tot spectrul de culori și având pereți și rafturi colorați în maro și albastru. Copiii au experimentat modificări ale agresivității în sensul scăderii acesteia odată cu schimbarea iar apoi, când au revenit a culorile și iluminatul inițiale, nivelul agresivității și al presiunii sângelui au revenit la nivelurile anterioare crescute.
Culorile pot provoca copiilor reacții chiar și la nivel fizic. Acest lucru este explicat prin faptul că lumina percepută se transmite mai departe către hipotalamus și influențează mai departe bătăile inimii și respirația. Culorile și chiar nuanțele aceleiași culori pot provoca copilului reacții diferite.
Spre exemplu, culoarea albastru reduce presiunea sângelui, reacția la portocaliu, roșu și galben este similară iar cea la violet este similară cu cea la albastru. Există și reacții care depind de temperatura culorii astfel încât culorile calde pot calma un copil dar îl pot agita pe un altul. La fel și cu culorile reci.
Dacă vreți să citiți mai multe, nouă ne-a plăcut și ne-a inspirat acest articol despre semnificația culorilor.