Blog
Despre povești – rolul acestora în viața copilului
- 10 decembrie 2021
- Posted by: SosPlanetEditor
- Category: Noutăți SOS Planet
Lumea copiilor este caracterizată de magie, de lucruri frumoase, de bunătate infinită, de idoli, de eroi, de joc și joacă… Poveștile și povestirile, prin mesajele pe care le transmit, reușesc să ajungă fix în centrul de comandă al imaginației copilului și îl ajută pe acesta să ia contact cu lumea complexă din jurul său, o lume care este guvernată de principii și reguli. La rândul său, va fi nevoit să le preia și să le pună în practică pentru a reuși să își creeze propriul model de viață.
Fără doar și poate, poveștile sunt ca un fel de declanșator pentru dorința de cunoaștere, pentru creativitatea și imaginația copilului. Atunci când ne referim la viața afectivă a copilului, știm că principalele mijloace de exprimare sunt prin joc sau povești și desene. Modelele de viață, valorile, modul în care reușește să înțeleagă realitarea din jurul său sunt transmise prin acțiunea care se înfiripă în jurul personajelor preferate din povești, cu care, de cele mai multe ori, cel mic ajunge chiar să se identifice. Personajele din povești construiesc în jurul copilului adevărate tipare comportamentale și emoționale, iar forța cu care acestea reușesc să pătrundă în lumea imaginară a acestuia este esențială pentru dezvoltarea sa armonioasă.
Mai mult decât atât, citirea unei povești poate reprezenta pentru cel mic cel mai important moment de apropiere între el și părinte/îngrijitor. Relaxarea, intimitatea și modul în care reușesc să se aproprie la nivel emoțional, cântăresc enorm de mult atunci când încercăm să înțelegem importanța poveștilor în educația și echilibrul psiho-emoțional al celui mic. Un lucru extraordinar de care mai are parte copilul prin intermediul poveștilor, este acela de a se simți în siguranță. Aceștia au posibilitatea de a prelua rolul personajelor care îi atrag și atunci când apare un anumit context cu rol declanșator al unei stări de disconfort, ei pot ”părăsi” scenariul. Lecția pe care o oferă această situație poate fi analizată/înțeleasă din perspectiva inteligenței emoționale. Mai exact, cel mic învață că nimic din ceea ce trăiește nu este de neîndurat și întotdeauna va avea capacitatea de a găsi soluții, chiar dacă una dintre ele poate fi (de multe ori chiar) ”ieșirea de pe scenă”. Și da, cu toții știm că este sănătos din punct de vedere emoțional să alegi să nu mai joci un anumit rol despre care consideri că nu ți se mai potrivește (în societate, în relația de cuplu, în relațiile de prietenie, în anturajul de la birou etc.)
În psihologie, imaginația se definește ca fiind un proces intelectual (cognitiv) de selectare și combinare în imagini noi, elemente din experiența anterioară sau de generare de imagini fără corespondent în această experiență.
Acest proces este condiționat de memorie, de limbaj, de starea afectivă a celui mic, de motivație, de capacitatea sa de adaptare. Toate acestea fac ca imaginația să fie de fapt un proces care este dobândit. Reprezentările, gândirea, analogiile, jocurile de rol care au loc prin intermediul poveștilor ajută copilul să își dezvolte imaginația. Mai mult decât, alegerea unor cărți de povești cu imagini ilustrative îl vor ajuta pe cel mic să pună în cuvinte proprii, acțiunea care are loc. Dacă el va reuși să facă asocieri corecte, și mintea sa va înțelege cu o mai mare ușurință acțiunile, dar și cuvintele pe care i le rostești.
Beneficiile palpabile ale poveștilor sunt ample și se pot identifica în funcție de aportul mai mult sau mai puțin semnificativ pe care îl aduc în educația celui mic, dar mai ales în menținerea unui echilibru în plan psiho-emoțional. Dacă ne gândim la povești, ne gândim de fapt la cea mai la îndemână unealtă pe care o avem în dezvoltarea relației cu cel mic. Poveștile sunt ca un fel instrumente educaționale extrem de complexe, dar care se pot ”mula” pe nevoia fiecărui copil astfel încât acesta să se dezvolte armonios cu ajutorul lor. Deci ce le oferă poveștile celor care le citesc, dar și celui care le ascultă?
- ajută la dezvoltarea limbajului
- stimulează imaginția și capacitatea de a găsi soluții
- îl învață distincția dintre bine și rău
- îl ajută să fie curios, determinat, perseverent și să se încreadă în propriile abilități
- îl ajută să își exprime emoțiile într-o manieră constructivă și empatică
- îl ajută să respecte sentimentele/nevoile celor din jur, fără a recurge la prejudecăți
- îl ajută să își însușească noțiuni abstracte, convingeri, valori morale (cinstea, dreptatea, adevărul, curajul etc)
- îl ajută să scape de fobii
- îl ajută să înțeleagă necesitatea regulilor și ce se întâmplă dacă acestea nu sunt respectate
- îl ajută să creeze momente de intimitate și conexiune cu părintele/îngrijitorul
- îl ajută să creeze o legătură între lumea sa internă și cea externă și astfel să ajungă să își construiască propria imagine de sine/realitate
- îi oferă o soluție care îi este oricând la îndemână pentru a se relaxa, a se detensiona și a-și recăpăta echilibrul emoțional în anumite momente stresante
- îl ajută să învețe despre propriile limite
- este un instrument excelent pentru “ascuțirea” memoriei
Poveștile folosesc un limbaj simbolic și ușor accesibil pentru cel mic. Puterea extraordinară pe care o au asupra dezvoltării poate fi rezumată prin faptul că ele reprezintă de fapt expresia cea mai simplă a universului inconștient. Astfel cel mic poate accesa părți din sine care nu i pot releva sub altă formă. Odată ce are acces la ele, poate să le transpună în plan conștient, să le integreze, să le modifice. Și astfel se construiesc tiparele comportamentele și se pun bazele înțelegerii lumii exterioare.
Așa cum spune și Alberto Manguel, ”Poveștile creează lumea reală.” Noi, părinții, putem să ne folosim de povești pentru a-l ajuta pe cel mic să fie creatorul propriei vieți… Pentru că ceea ce este creat de el însuși, este ceea ce îl va defini și îl va ghida. Cel mic nu are nevoie decât de un sprijin în acest sens și asta pentru că fiecare dintre noi are puterea și responsabilitatea de a fi făuritorul propriului destin.
Poveștile creează magie. Cu toate astea, tot ceea ce este magic, nu poate fi înțeles cu adevărat. În ciuda acestui adevăr, putem și trebuie să ne încredem în beneficiile și influența extraordinară pe care această magie o are asupra copilului nostru, și desigur, și asupra noastră ca părinți.
Părinte drag, fii ghidul copilului tău! Citește zilnic povești cu el și pentru el!
Referințe:
https://juliestroebelbarichello.com/2017/01/30/5-great-ted-talks-about-childrens-literature/
Manual de psihologia dezvoltării, de Florinda Golu
Psihologia vârstelor, de Tinca Crețu