facebook pixel

Blog

Joacă și conectare de sărbători

Este bine-cunoscută importanța pe care o are conectarea în procesul de dezvoltare sănătoasă a copiilor. Suntem ființe sociale – o teorie confirmată și de studiul asupra altor specii de animale. De la furnici și primate, până la elefanți și oameni, cu toții creștem și ne dezvoltăm armonios atunci când suntem conectați la semenii noștri.

Dar ce este conectarea și cum o putem construi?

Conexiunea umană nu este un concept ușor de definit, deorece are semnificații variate. Cu toate astea, conexiunea se simte. Cu toții am trăit momente în care ne-am privit ochi în ochi cu copiii și am simțit că suntem conectați dincolo de cuvinte. Acel sentiment de siguranță, de confort, în care ne putem lăsa să fim așa cum suntem, căci știm că vom fi primiți și acceptați. A fi conectat la copil înseamnă să putem observa ce se petrece cu el, să simțim lucrurile pe care nu știe încă să le exprime în cuvinte.
Lui Lawrence Cohen- psiholog pentru copii, îi place să asocieze conectarea cu un rezervor. El spune că rezervorul copiilor este plin atunci când există conectare cu părinții. În decursul unei zile, copilul își golește treptat rezervorul atunci când este nevoit să rezolve, să participe și să integreze diverse experiențe noi. Pentru a se reîncărca, copilul caută să se conecteze cu părinții și cu oamenii apropiați. Dar cum putem oare să stabilim această legătură cu copilul nostru?

joaca de sarbatori

Răspunsul este mai simplu decât credeați. Secretul stă în joacă.
Jocul este modul prin care părintele intră în viața copilului și este curios să cunoască preocupările sale. Conexiunea emoțională dintre părinte și copil se restabilește prin joacă și nu numai. Totodată copiii sunt un prilej pentru ca noi, adulții, să ne relaxăm. Jocul nu necesită efort, iar odată ce ne-am conectat unul la celălalt, devine o activitate terapeutică atât pentru copil, cât și pentru părine.
Dar jocul poate să nu fie deloc simplu pentru adulți. Este nevoie de exercițiu pentru a ne reaminti cum să fim amuzați și să ne dăm voie să fim caraghioși alături de copii. În această situație, copiii ne învață pe noi, iar însuși procesul acesta poate să se dovedească vindecător, deoarece balanța dintre putere și vulnerabilitate se reechilibrează. Pe terenul de joacă, adulții învață de la copii cum să fie spontani și liberi, iar copiii se simt puternici și importanți pentru că, în sfârșit, există ceva ce adulții nu știu să facă.

De ce joc?

Pentru că cei mici ne vorbesc despre ei prin joacă.Vocabularul copiilor este într-o continuă evoluție, însă, până ce acesta se dezvoltă suficient, ei au alte modalități de a ne comunica ce se petrece cu ei, iar joaca este vocabularul lor. Un copil care se simte singur sau respins, va construi situații de respingere și de singurătate în jocurile pe care le inventează. Un copil ce a fost criticat la școală pentru o greșeală, va deveni el însuși profesorul critic și își va certa jucăriile. Iar acestea sunt doar câteva exemple.

joaca de sarbatori

Așa că, dragi părinți, cu ocazia vacanței de iarnă, vă invit să ieșiți din zona de confort, să lăsați seriozitatea la ușă și să vă dați voie să învățați de la copiii voștri. Priviți jocurile pe care ei le propun. Ce încearcă să vă comunice? Există un joc preferat? Dacă da, care este acela și ce mesaj conține el? Cu deschidere și curiozitate, veți descoperi cum copilul și-a creat un întreg univers magic pentru a se acomoda la solicitările vieții din afara lui. Și, de ce nu, poate veți învăța trucuri simple și distractive de a face față, la rândul vostru, vieții.

Iată propunerile noastre:
– cântați colinde împreună sau dansați pe ritmuri tribale
– pictați împreună un tablou de familie cu tematica Crăciunului
– includeți copilul în bucătărie pentru a vă da o mână de ajutor la pregătirea prăjiturilor. Poate deveni mâna dreaptă a patiserului
– coaceți felii de portocale la o temperatură de maxim 70-100 grade, timp de 2-3 ore, până acestea se dezhidratează, fără a se carameliza. Le puteți transforma într-o ghirlandă ornamentală sau le puteți pune în brad.
– folosiți-vă de lut și de plastilină pentru a modela emoțiile pe care le simțiți în diverse situații
– jocați jocul recunoștinței: fiecare membru al familiei spune pentru ce anume se simte recunoscător
– inventați o poveste magică împreună, în care există creaturi fantastice ce au super puteri

Vă dorim sărbători liniștite, cu răgaz pentru joacă și bucurie!

Daiana C. Albeanu – profesor SOS Planet After school

Consimțământ de utilizare cookies

Colectăm anumite date în timp ce utilizezi site-ul SOS Planet After School, pentru a-ți asigura funcționarea corectă, siguranță în timpul navigării și pentru a respecta reglementările în vigoare. Selectează ACCEPT dacă este în regulă să folosim aceste cookies.