Povestea comunității ”Șotronia” – rezultat al Școlii de Vară SOS Planet Afterschool
Și a fost odată ca niciodată un loc în care zâmbetele sunt de neprețuit, unde veselia pare a fi ingredientul de bază pentru tot ceea ce urmează să se ”amestece” într-un TOT magic, de poveste… Iar libertatea și gândurile care zboară zglobii spre tot felul de lumi posibile, aduc un surplus de încântare pe fețele și în inimile tuturor copiilor care au construit lumea SOS Planet Afterschool, prin primul program gândit sub forma unei Școli de Vară.
A face lucruri pentru copii și a fi în mijlocul lor reprezintă de fapt catalizatorul care stă în spatele tuturor ideilor care s-au materializat prin intermediul acestui program desfășurat pe parcursul a 8 săptămâni. Tema aleasă pentru această primă încercare de a fi alături de copii, pe perioada verii, și sub o altă organizare a fost să ne imaginăm alături de ei cum ar arăta o comunitate și astfel să dăm frâu liber imaginației… Să ne gândim la cum ar fi locuitorii acestei comunități, să înțelegem de ce contribuția fiecărui locuitor este importantă pentru binele general al comunității, să ne gândim la ce locuri de muncă ar avea acești locuitori, să creăm propria monedă, să înțelegem de ce este importantă istoria, cultura unei comunități și chiar să redactăm un ziar care să prezinte cele mai importante evenimente care au loc în această lume de poveste, doar a noastră.
Entuziasmul copiilor și pofta lor neîncetată de a cunoaște și de a crea din orice un joc au fost pricipalii aliați pe parcursul zilelor pe care le-am petrecut împreună. De la definirea a ceea ce înseamnă o comunitate și până la inventarea a tot felul de tradiții care să o caracterizeze cel mai bine, am reușit să trăim o paletă de emoții care ne-au încântat simțurile. Atât adevăr este în ideea conform căreia lumea văzută prin ochii copiiilor este mai bună și mai generoasă… Iar lumea din ”Șotronia”, numele dat de copii comunității este, cu siguranță, o lume a zâmbetelor, a curiozității, a prieteniilor sincere care nu au întârziat să se lege chiar din prima săptămână a Școlii de Vară.
Cei mici s-au întrecut care pe care cu tot felul de idei creative și au reușit să își construiască chiar și propria constituție după ce au fost ajutați cu câteva idei mai clare în acest sens de către invitatul special care ne-a vizitat în a doua săptămână, Radu Caragea, de la Funcky Citizens.
A învăța despre Natură și despre respectul de neprețuit care i se cuvine este un aspect esențial atunci când ne gândim la modul în care suntem responsabili să ne educăm copiii. Tocmai prin prisma acestei valori mărețe, lucrurile au început să ia formă și în comunitatea noastră, ”Șotronia”. Copiii au fost mai mult decât entuziasmați și dedicați activităților, precum pictatul trunchiurile copacilor, pavatul străzilor și construitul de băncuțe. Ghidați de arhitectul Radu Negoiță, cei mici au reușit să proiecteze chiar și un hotel ultramodern. Planul acestuia a fost gândit în detaliu pentru că, ce credeți? Copiii au fost pur și simplu fascinați de acest domeniu și au luat foarte în serios rolul de designer interior și astfel au ajuns să gândească în detaliu amenajarea spațiului din hotel. S-au ales culori vesele, măsuțe amuzante, birouri pentru micii învățăcei și evident că nu fost uitate nici animăluțele de companie. Acestea își vor face zi de zi somnul de frumusețe într-un loc special creat pentru ele de mințile creative ale micilor designeri.
Și cum după o muncă atât de asiduă precum proiectarea și decorarea unui hotel se cuvine și o vacanță, cei mici au zburat cu gândul la locurile minunate din Franța și Canada. Cultura este prețioasă pentru orice comunitate și de aceea micii năzdrăvani au fost captivați și dornici să afle cât mai multe detalii despre semnificația zilei naționale a Canadei.
O comunitate se susține din punct de vedere financiar și prin afacerile pe care le crează la nivel local, așa că cei mici nu au stat foarte mult pe gânduri atunci când invitata noastră, Betty Benkö i-a invitat să fie decidă și să prezinte idei de afaceri care se pot desfășura în Șotronia. Evident că materialul consumabil cel mai de preț este Nutella. Indiferent că vorbim despre o afacere de clătite cu Nutella sau despre un salon de înfrumusețare care folosește tratamente faciale tot cu Nutella, această cremă de ciocolată este pur și simplu indispensabilă pentru fericirea oricărui copil. Și uite așa, cei mici se asigură mereu că viața le rămâne dulce!
Entuziasmul și interesul copiilor a explodat pur și simplu în a 5a săptămână. Șotronia s-a transformat ușor, ușor într-un loc de poveste și toate eforturile depuse se proiectează în această superbă comunitate. Banii sunt o parte esențială a vieții și curiozitățile în acest sens au fost pe măsură. Cei mici au fost acompaniați să înțeleagă ce înseamnă a face comerț, de exemplu, și de aici nu a mai fost decât un pas pănâ au ajuns să vândă 3 afine pe o nectarină mică, 6 afine pe o nectarină mare etc., și oferta nu se limita la produse. Serviciile oferite pe produse și invers a devenit o practică apreciată în comunitatea noastră.
În Șotronia, odată intrat, ești transpus într-o lume complet feerică. Cei care locuiesc aici, suflete inocente, fac din orice mic lucru, ceva de neprețuit. Și cum comunitățile reale au nevoie și de acest praf de magie pe care cei mici îl poartă cu ei, prietenia a fost un subiect preferat de copii. Brățara prieteniei pe care fiecare copil a confecționat-o și apoi a dăruit-o este un semn sublim că este important să fim loiali și să fim alături unii de alții, cu încredere și deschidere. Îmbrățisări, gânduri de bine, candoare, zâmbete… Și ca fiecare comunitate care se respectă, și Șotronia și-a creat propriul limbaj codat care a primit denumirea de limba Șotroneză. Copiii au fost pe măsură de creativi și ghidați de capacitatea lor extraordinară de a arăta binele sub orice formă în această lume, au ales drept litere, simboluri precum inima, stelele, luna… Ca și cum limba comunității lor vrea să transmită iubirea, strălucirea, lumina care se află în fiecare din noi. Trebuie doar să fim atenți la semnalele pe care ni le arată!
A crea lucruri cu și despre copii ne poate pune în contact cu propriul nostru copil interior și orice poveste care s-a aflat în spatele acestei experiențe, ne-a făcut mai încrezători într-o lume mai bună. Ceea ce am trăit alături de cei mici pe parcursul întregii Școli de Vară – SOS Planet Afterschool ne-a confirmat încă o dată că ei nu sunt capabili doar de iubire autentică, nu sunt doar curajoși, altruiști, empatici, ci prin tot ceea ce fac, ne oferă adevărate lecții despre valorile unei vieți trăite din plin. Ne înclinăm și suntem aici pentru a repeta sau a continua și din toamnă cu fiecare și pentru fiecare membru care ni se alătură!